Välkommen!

Det här är en opretentiös liten blogg som handlar om film och sådant som är relaterat till film. Mest recensioner och tips. Håll till godo!

tisdag 13 mars 2012

Tre kultungdomsserier

Javisst, nu kände jag att det var dags för ett temainlägg igen. Denna gång blir temat ungdomsserier som bara måste ses, sådana som har fått kultstatus. Ni får tycka vad ni vill om de två första i listan (den tredje är BARA bra, så våga inte säga nåt annat), men de var ändå banbrytande på olika sätt. Som ni kanske har förstått är det serier som slutade sändas för minst tio år sedan. Här är de, i kronologisk ordning. Faktiskt även i bra-ordning, med den bästa sist.


Vi börjar med Beverly Hills - high school-seriernas high school-serie. Kan ju börja med att medge att nej, jag har inte sett varenda avsnitt, vilket jag heller inte tycker att man behöver göra (finns ju 10 säsonger, så det gör man inte direkt på en eftermiddag). Men lite koll måste man faktiskt ha på Brandon, Brenda, Kelly och resten av gänget, det är för fasen allmänbildning! Serien sändes mellan 1990 och 2000 och handlar om en massa rika ungdomar och deras liv. De är snygga och populära och de flesta av dem också smarta. De dricker ingen alkohol och har också en tydlig förespråkare mot sex innan äktenskapet - Donna (Tori Spelling). Helt enkelt de perfekta ungdomarna. Undantaget här är bad boyen Dylan (Luke Perry), men han är ju en såndär typisk svårmodig ung herre som behöver räddas. Se den, njut och förfäras. Om inte annat kan man skratta åt många av klädesplaggen - speciellt minnesvärd är en lössittande magtröja som Steve har på sig i ett avsnitt när han joggar på stranden.


Nummer två på listan blir den mysiga serien Dawson's Creek. Här handlar det inte, till skillnad från Beverly Hills, om de rika och populära - utan istället om några som ska föreställa utstötta. Snygga och smarta är de dock. Och kanske lite att ta i att säga utstötta, istället är det mer ett slags självvalt utanförskap, mycket på grund av huvudkaraktärernas "vi-är-bättre-än-alla-andra-idioter"-attityd. Serien sändes mellan 1998 och 2003 och handlar om filmälskaren Dawson, hans bästa "kompis" Joey som är assmart och alltid förbannad, Dawsons andra bästa kompis Pacey som den som är rolig och slutligen nya snygga tjejen Jen som Dawson direkt faller för. Under seriens gång tillkommer karakäterna Jack, Andie och senare Audrey (Busy Philipps, en av skådisarna även i sista serien på denna lista) för att nämna några. Det är intressant att de flesta skådisarna i Dawson's Creek har fått stora karriärer efter seriens slut, nästan inga namn är idag okända. Bästa exemplet är Michelle Williams som spelar Jen. Visst blir man trött på Joeys och Dawsons ständiga tjat och deras dömande attityd, men det är ändå charmigt!


Sist med definitivt inte minst - Freaks and Geeks (Nollor och nördar på svenska). Upptäckte faktiskt denna fantastiska serie så sent som igår, och ja, jag har redan sett klart den. Till mitt försvar så består den av bara 18 avsnitt (vilket är helt oförklarligt! Vem vill liksom lägga ner en så bra serie???). Serien sändes mellan 1999 och 2000 och handlar om Lindsay och hennes lillebror Sam och deras vänner. Lindsay har varit en mathlete (med i matteklubben, typ) men har en slags identitetskris och börjar hänga med pundargänget på skolan istället. Sam är en riktig nörd och hänger med sina två nördkompisar. Om vi ska snacka skådisar så kan den här serien skryta med så många kända namn att  jag inte kan nämna alla. James Franco, Jason Segel, Seth Rogen och Busy Philipps utgör pundargänget. Busy spelar samma typ av roll som är den enda jag nånsin sett henne som (i Dawson's Creek och Cougar Town) - den gapiga och aggressiva white trash-varnings-tjejen - men det gör hon väldigt bra. Jason Segel är skitrolig som den ständigt höga och känslosamma Nick. Seth Rogen gör dock ingen särskild minnesvärd insats, han är mest med vid sidan av. Karaktärerna är klockrena, mina personliga favoriter är Sams kompis Bill, syskonens föräldrar och den ascoola studievägledaren. Det är överdrivet men åh så roligt, bered er på många skratt!

1 kommentar:

  1. Freaks and Geeks? Aldrig hört talas om men den verkar intressant och massa kändisar ju! /Jenny

    SvaraRadera